"Als ik dan hoor dat de noten muziek worden ben ik super gelukkig"

 

 

"Muziek die gespeeld wordt met alleen technische vaardigheid kan mij niet boeien."

 

 

" ...waar we aan gaan kneden en vormen totdat ook deze muziek in onze vezels zit."

 

"Ik nodig je uit om een keertje bij ons te komen luisteren of mee te spelen."

Interview met Stella Boggia-van Maris 

Wie is Stella Boggia?

"Wie Stella Boggia is, is eigenlijk helemaal niet interessant. Uiteindelijk zijn de leden van het Goedhoutensemble er niet voor mij, maar ben ik er voor het Goedhoutensemble.

Ik ben elke week weer blij dat ik samen met deze mensen mag werken aan muziek en dat zij bereid zijn de dingen die ik vraag te verwezenlijken met hun instrument, de blokfluit.

Als ik dan hoor dat de noten muziek worden ben ik super gelukkig.

Zonder muziek zou ik in elk geval een ander mens zijn geweest".

Wat doe je ?

"Ik geef piano en blokfluitlessen aan de muziekschool Ritmyk voor Franeker en Harlingen en ben als zzp' er verbonden aan Cultuurcentrum de Wâldsang, waarvoor ik werk in Oentsjerk en Hurdegaryp. In Ryptsjerk ben ik dirigent van het Goedhoutensemble dat elke donderdag oefent in de Einekoer aldaar".

Waar  komt de naam Goedhout vandaan?

"De naam Goedhoutensemble is gekozen, omdat de blokfluiten van hout zijn gemaakt, goed hout. Want blokfluiten en muziek is voor de mensen die in het ensemble zitten een belangrijk deel van hun leven.

Goedhout is ook een kleine ode aan de oprichtster van het Frysk Blokfluit orkest, Dinie Goedhart. Nadat dit orkest ophield te bestaan is een gedeelte van de leden overgestapt naar dit ensemble".

Wat is je muzikale voorkeur?

"Mijn muzikale voorkeur gaat uit naar de klassieke muziek, maar dan wel in zeer brede vorm, van de Middeleeuwen tot aan de hedendaagse ( klassieke ) muziek. Mijn uitgangspunt bij de uitvoering daarvan is, dat ik geraakt wil worden en de muziek achter de noten voelen.

Muziek die gespeeld wordt met alleen technische vaardigheid kan mij niet boeien."

Wat streef je na met het ensemble?

"Het streven met dit ensemble is eenvoudig. Muziek maken met elkaar, met de vaardigheden die elk afzonderlijk heeft - de één wat meer,de ander wat minder -  maar met de intentie dat muziek bindt en we dit elke week weer met elkaar voelbaar en hoorbaar maken.

Soms doen we dit met heel eenvoudige muziek, maar waar we elke noot zo mooi mogelijk maken en soms gaan we de uitdaging aan met muziek die we nog niet kunnen spelen, maar waar we aan gaan kneden en vormen totdat ook deze muziek in onze vezels zit.

Hard werken, maar op het eind super bevredigend: dit kunnen we toch maar met zijn allen!"